Karabüklüler borsayı sevdi

Borsadaki yatırımcının 1.8 milyonu İstanbul’da yaşarken nüfusa oranla hisse senetlerine en yoğun ilgi Karabük’te görüldü. Karabük nüfusunun yüzde 16.58’inin borsa hesabı var.

Karabüklüler borsayı sevdi

BORSADA yatırımcı sayısı 8 milyonun üzerinde seyretmeye devam ederken vatandaşlar, yüksek enflasyon ortamında tasarruflarını koruyabilmek için pay senetlerine yönelmeye devam ediyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) güncel verilerine göre borsadaki neredeyse her 4 yatırımcıdan biri İstanbul’da yaşarken nüfusa oranlayarak bakıldığında borsaya en yoğun ilginin Karabük’te görüldüğü ortaya çıkıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 9.7’si, yani yaklaşık her 10 kişiden biri borsa yatırımcısı. MKK verilerine göre 8 milyon 297 bin yatırımcının 1 milyon 882 bini İstanbul’da bulunuyor. İstanbul, borsadaki yatırımcıların yüzde 22.6’sına ev sahipliği yapıyor. İstanbul’un ardından 842 bin 690 yatırımcı ile Ankara ve 519 bin 955 yatırımcı ile İzmir sıralanıyor. Borsaya en ‘soğuk’ il ise Ardahan oldu. Ardahan’da yalnızca 4 bin 804 pay senedi yatırımcısı bulunuyor. Ardahan’ı 5 bin 448 yatırımcı ile Bayburt ve 7.777 yatırımcı ile Tunceli takip ediyor.

 MUŞ SON SIRADA

Nüfusa oranlayarak bakıldığında ise en ‘borsacı’ il Karabük çıkıyor. Karadeniz şehrinde 42 bin 327 hisse senedi yatırımcısı bulunuyor ve il nüfusunun yüzde 16.58’inin borsa hesabı var. Borsa yatırımcılığında Karabük’ü, Başkent Ankara takip ediyor. Ankara’da yaşayanların yüzde 14.52’si borsada. Eskişehir yüzde 12.06 ile üçüncü sırada, İstanbul yüzde 12.02 ile dördüncü sırada ve Denizli ise yüzde 11.64’lük oranla beşinci sırada yer alıyor. Borsaya en düşük ilgi ise Muş’ta görüldü. Muş’ta yaşayanların sadece yüzde 3.27’sinin borsada hesabı var. Muş’un ardından en düşük oranlar yüzde 3.48 ile Ağrı ve yüzde 3.69 ile Şanlıurfa’da tespit edildi.

İstanbul Ankara’yı 7’ye katladı

MEGAKENT İstanbul, borsadaki portföy büyüklüğünde diğer şehirleri katlamış durumda. İstanbul’daki 1.8 milyon yatırımcının borsada 2 trilyon 193 milyar lirası var. İstanbul’un ardından en büyük portföye sahip Ankara’da ise 315.5 milyar liralık hisse yatırımı bulunuyor. Bir başka ifadeyle İstanbul’un portföy büyüklüğü, Ankara’dan yaklaşık 7 kat daha büyük. Borsa yatırımcılığının en sık görüldüğü il olan Karabük’te ise 11.6 milyar liralık hisse senedi bulunuyor. MKK’nın verilerine göre borsadaki pay senetlerinin toplam büyüklüğü 12.5 trilyon TL, halka açık kısımların büyüklüğü ise 5.1 trilyon lira seviyesinde oldu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER