Feministler yetkililere seslendi: Karabük’te göçmen öğrenciler evden çıkamıyor  

Karabük’te Afrikalı öğrencilere yönelik artan ırkçı söylemlere ilişkin Dina İçin Feministler, tepki açıklaması yaptı. Feministler, öğrencilerin sokağa çıkamadığını anlatarak yetkililere seslendi.

Feministler yetkililere seslendi: Karabük’te göçmen öğrenciler evden çıkamıyor   

Duvar'da yer alan habere göre;

Karabük Üniversitesi’nde son günlerde Afrikalı öğrencilerle ilgili yapılan ırkçı söylemlere ilişkin Dina İçin Feministler İstanbul’da bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Dina İçin Feminisler’den Nil Delahaye okudu. Feminist Mekan’da gerçekleştirilen açıklamada, ırkçılığın giderek yükseldiğine dikkat çekilerek Karabük’te Afrikalı öğrencilerin hedefte olduğu belirtildi.

‘GÖÇMEN ÖĞRENCİLER EVDEN ÇIKAMIYOR’

Dina İçin Feministler, Karabük’te gittikleri duruşmalarda, öğrencilerin bir kısmıyla karşılaştıklarını ve ırkçılığa maruz kaldıklarını dinlediklerini kaydetti. Delahaye, “Irkçılığa elbette ki en çok kadın göçmen öğrenciler maruz kalıyordu dünyanın her yerinde olduğu gibi. Bir göçmen siyah kadın öğrenci arkadaşımız iki defa kaçırılma tehlikesi geçirdiğini anlattı. Başka bir kadın arkadaşımız Karabüklü erkekler tarafından para karşılığı seks teklifi aldığını söyledi. Bütün bunlar tesadüf mü acaba? Özellikle göçmen öğrencilere uygulanan ırkçı ve cinsiyetçi bir tutum mu yoksa? Biz bunların toplamına ‘tesadüf değil erkek şiddeti’ diyoruz. Siyah kadınların sokakta, markette, işyerinde rastgele bir erkek tarafından muhatap olduğu bu soruların teklif değil taciz olduğunu söylüyoruz” diye konuştu.

 

 

Karabük Üniversitesi rektörü, Karabük Valisi ve emniyet yetkililerine seslenen Delahaye, “Göçmen öğrenciler ırkçı saldırlar nedeniyle evlerinden çıkmazken siz ne yapıyorsunuz? Faşist güruh göçmen öğrencilerin yaşadığı sokaklarda ırkçı sloganlar atarak dolaşırken siz neredesiniz” dedi.

‘GÖÇMEN ÖĞRENCİLER YALNIZ DEĞİLDİR’

Delahaye, göçmen öğrencilerin yalnız olmadığını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: “Afrika ülkeleri öğrencilerinin belirli bir ücret karşılığında geldiklerini, Karabük Üniversitesi Rektörünün ‘üniversitenin nasıl da kar getiren bir üniversite olduğunu’ anlata anlata bitiremediği söyleşisinden öğrendik. Merak ediyoruz. Göçmen öğrencilerin can güvenliğini nasıl sağlayacaksınız? Irkçı saldırılara karşı hangi önlemleri alacaksınız? Yoksa ‘görmedim duymadım bilmiyorum’ demeye devam mı edeceksiniz? Göçmen öğrencileri siz bir kar aracı olarak görüyorsunuz belli ki ama biz öyle görmüyoruz haberiniz olsun. Dina davası sürecinde tanıdığımız, yol arkadaşlığı yaptığımız Afrikalı göçmen öğrencilerin yalnız olmadığını Dina İçin Feministlerin onlarla birlikte olduğunu bilmelerini istiyoruz. Dina davası nasıl bize emanet dediysek Dina'nın arkadaşları da bizim arkadaşımız diyoruz. Tekrarlıyoruz: göçmen öğrenciler yalnız değildir, feminist yol arkadaşları yanlarındadır, yanlarında olmaya devam edecektir.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER